În designul interior, „cerul e limita”
Un apartament extravagant, fotografiat pentru Delta Studio în 2020.
Apartament tip duplex, București
Design interior: Mircea Schlotter, Alexandru Moishe
Suprafață utilă: 300 mp
Proiect publicat în albumul „Lifestyle Design Interior 2021”.
Un proiect aparte, în care designerul a avut mână (aproape) liberă să creeze un interior extravagant, amestec eclectic de stări de spirit și secvențe din istoria artei. Mircea Schlotter e un artist ce pendulează cu ușurință între diferite medii vizuale: design, pictură, sculptură, instalații, de aceea amenajarea de față e de fapt un mix de stiluri și teme, care se întrepătrund curajos. Rezultatul e un colaj excentric din istoria designului.
Duplexul e situat într-un bloc nou și reprezintă un teritoriu rar ce oferă două contrarii: intimitate și liniște, într-o zonă ultracentrală. Accesul se face la nivelul de sus, unde se află zona de zi, iar demisolul are două dormitoare cu ieșire spre grădină. Designerul a renunțat la toți pereții existenți (bucătăria inițială era închisă) și a recompartimentat complet spațiul. A dărâmat și refăcut inclusiv scara interioară, care are acum un panou din fier aurit cu motive geometrice în stilul anilor ’60, sudate între ele. Este una dintre puținele piese fabricate în România din proiect. Majoritatea mobilierului, decorațiunilor și elementelor au fost găsite de Mircea Schlotter în târguri și magazine din Europa. Parchetul e adus din Suedia, un lemn ars pentru a obține efectul vintage, iar tavanul e acoperit cu un tapet cu efect de broderie, de la Wall&decò, un imprimeu antichizat cu senzație sculpturală, ce are și scop funcțional: acoperă cablurile electrice.
Piesele ultramoderne jonglează cu cele vechi, un gest artistic de ironie fină la adresa istoriei designului de interior, mereu în schimbare. Comoda italiană din living, un sfert sculptată în stil francez, trei sferturi minimalistă, e chintesența acestei idei. Deasupra ei se află un tablou în ulei semnat de Mircea Schlotter.
Dormitorul matrimonial menține stilul industrial, prin tavanul cu beton lăsat la vedere și corpurile de iluminat. După recompartimentare, baia matrimonială a fost închisă cu sticlă și cadre metalice aurii. Finisajele simple ale marmurei Calacatta sunt energizate de mozaicul italian și mobilierul colorat.
Lumina are un rol aparte în interiorul creat, punctând sau dimpotrivă trecând în penumbră diferite zone și piese. Majoritatea corpurilor de iluminat sunt unicate sau în serie limitată, cumpărate din diferite magazine de antichități sau realizate pe comandă.
În băi, mozaicul prețios Sicis (folosit și în zona de zi) și obiectele sanitare sculpturale Devon&Devon compun ambiente ieșite din comun.
Text: Aleksandra Zaiț, preluat din albumul „Lifestyle Design Interior 2021” publicat de Delta Studio.